Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2024 május 17.

KÁN Egyetemi Napok – 2024

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. a Magyar Állattenyésztők Szövetsége szakmai partnerségével 2024. szeptember 27–29. között ismét megrendezi a KÁN Egyetemi Napokat a Kaposvári Campus és a Pannon Lovasakadémia területén. Az állattenyésztő szakma képviselőit, a nagyközönséget és a kisgyermekes családokat, valamint a középiskolásokat színvonalas, interaktív programok várják a rendezvényen. 

A Dunántúl legnagyobb agrárrendezvényén – az állattenyésztés mellett – kiemelkedő szerepet kap az agrár-felsőoktatás és az agrárszakma népszerűsítése, így az Egyetem fő képzési, kutatási területeit szórakoztató, interaktív edukációs programokon keresztül ismerhetik meg a látogatók a MATE Udvarban. 

A kiállítás keretén belül több szakmai konferenciát is tartanak. A nyitás előtti napon kerül sor a 35. Nyúltenyésztési Tudományos Napra, a VII. Halászati Kerekasztalra, a Hazai Precíziós Állattartás szakmai programra, valamint a Lótenyésztési Konferenciára is. Előzetes tervek szerint az érdeklődők növénytermesztési előadásokat is hallhatnak az Éghajlatváltozás a Növénytermesztésben című konferencia keretében, valamint körbejárhatják a regeneratív gazdálkodással kapcsolatos lehetőségeket, gyakorlati megközelítéseket.

A kiállításon idén is hangsúlyos lesz a húsmarhatenyésztők bemutatkozása. A látogatók megismerhetik a hazánkban tenyésztett legfontosabb fajtákat, továbbá interaktív előadások és bemutatók is lesznek. 

Újdonságként mutatkozik be a MATE és a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete együttműködésében megvalósuló tenyészállat-felkészítő verseny. A verseny célja, hogy az állattenyésztési szakok hallgatói éles helyzetben ismerhessék meg a tenyészállat-felkészítés szépségét, amiből akár életre szóló elköteleződés is lehet. Igény esetén a keszthelyi, gödöllői és kaposvári campusok hallgatói a környező szarvasmarha telepeken felkészíthetnek egy-egy állatot a kiállításon való bemutatásra és megmérettetésre. Ez utóbbira a harmadik napon, vagyis vasárnap kerül sor. A zsűri ebben az esetben nem elsősorban az állat küllemi adottságait, hanem a felvezetés és felkészítés minőségét értékeli majd. A tervek szerint 15-20 diák felvezető és állat páros várható a versenyre, aminek nem titkolt célja a hallgatók állattenyésztés iránti elköteleződésének elősegítése. 

Idén ismét lesz Szakiskolai Nap, melynek keretében közel 1.000 középfokú, agrár-szakképzésben részt vevő diákot várnak. A Szakiskolai Nap célja az agrárpályák népszerűségének növelése és a MATE agrár-szakképzéseinek népszerűsítése, továbbtanulásra buzdítás. A tavalyi évhez hasonlóan 2024-ben is kiemelt szerepet kap az Agrár-felsőoktatási Intézmények Gazdászversenye. A verseny célja a hallgatók megmérettetésén és a közönség szórakoztatásán túl az, hogy népszerűsítse az agrárképzési területeket. A szombati napot színesíti a 48. MA-HAL Országos Halfőző Verseny, melyen negyven csapat méri össze tudását a halételek elkészítésében. A vadászat „szerelmeseinek” jó hír, hogy a Somogy Vármegyei Vadásznap is a kiállítás keretein belül lesz megtartva.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége és a MATE kapcsolata kezdetektől kiváló, amire jó példa a két kiemelkedő országos rendezvény, a KÁN Egyetemi Napok és a IV. Állattenyésztők Napja közös rendezése. Az Állattenyésztők Napját szeptember 27-én tartják, melyen az ágazat időszerű kérdéseivel foglalkozó színvonalas előadásokat és véleményvezér szakemberekkel kerekasztal-beszélgetést hallhatnak a résztvevők.  

A KÁN Egyetemi Napok is otthont ad a verhetetlen csodakanca életéről szóló vándorkiállításnak, melynek címe: Az utolérhetetlen Kincsem. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum által életre hívott sorozat ízelítőt ad a lótenyésztési és -versenyzési örökségünkből, Széchenyi István gróf lóversenyzésben is megmutatkozó elévülhetetlen érdemeiből, valamint bemutatja azokat a tartástechnológiai körülményeket, amelyek hozzájárultak, hogy Kincsem sikerei a mai napig elevenen élnek. A kiállítás méltó emléket állít nemcsak Kincsemnek és utódainak, hanem azoknak a kiváló szakembereknek is, akik csodalovunk pályafutásához és sikereihez köthetők és ezáltal eredményesen szolgálták a magyarországi lóversenyzés virágkorát.

Kaposváron a fajták és a tenyésztési eredmények bemutatása és az állattenyésztő szakma népszerűsítése áll majd a középpontban. A már jól ismert és népszerű fajtabemutatók, amelyeken a hidegvérű lovak szerepe idén is meghatározó lesz, és a közönségprogramok mellett új elemként, kiemelkedő teljesítményű tenyészállatokon keresztül szeretnék látványosan érzékeltetni azt a tenyésztési munkát, ami az elmúlt időszakban nagyon jelentős genetikai előrehaladást tett lehetővé, és aminek köszönhetően biztosítani lehet a hazai állatitermék-előállítás genetikai bázisát. 

Idén is lesz Helyi Ízek Utcája, ahol helyi és környékbeli őstermelők, kézművesek kínálják portékáikat. Ismét különféle hagyományőrző bemutatókkal várja a látogatókat az Élményliget. A bőszénfai MATE Vadgazdálkodási Tájközponttal is megismerkedhetnek, emellett a szervezők további vadászatot népszerűsítő programokkal is készülnek. Az Élményliget ad majd otthont a családi programoknak, kézműves foglalkozásoknak is, valamint a kisgyerekek körében népszerű Mesetérkép jutalmát is itt lehet majd átvenni. A hétvégén lesz Bábszíntér előadás és pónilovaglás, valamint a kiállítás mindhárom napján lehetőség lesz Kádár Ferkó Fotószínházában korhű ruhákba beöltözve emlékfotókat készíttetni. A vasárnapi napon pedig koncerttel várják a kisgyerekes családokat. A programsorozat elmaradhatatlan eleme a kisállat-simogató, a Gazdaudvar, valamint a patkolókovács-, nyírási és fejési bemutató is. És természetesen, ha Kaposvár, akkor lovasprogram: idén is számos alkalommal várják majd sokszínű bemutatók a családokat a Fedeles Lovardában.

Az elmúlt évek nagysikerű, külön belépőjeggyel látogatható koncertjeit követően idén is nagyszabású zenei produkcióval készülnek: péntek este Rúzsa Magdi lép fel a Fedeles Lovardában.