Gyógypedagógia BA

Menü megjelenítése

Gyógypedagógia BA

Utolsó frissítés: 2023 november 10.

alapképzés • nappali és levelező tagozat • 8 félév

Programunk célja olyan pedagógiai szakemberek képzése, akik a gyógy­pedagógia és a határtudományai korszerű elméleti és módszertani ismereteinek a birtokában segítséget nyújtanak a fogyatékos, sérült, akadályozott gyermekeknek, fiataloknak és felnőtteknek képességeik fejlesztéséhez, funkciózavaraik (kognitív, szociális, szomatikus, érzékelési, észlelési) korrekciójához, illetve kompenzálásához, életviteli nehézségeik kezeléséhez, rehabilitációjukhoz, valamint környezetük rendezéséhez, társadalmi integrációjukhoz.

A választott szakirányon a különböző fogyatékos, sérült, akadályozott népességcsoportokat szakszerűen segítik, komplex gyógypedagógiai fejlesztést, nevelést, oktatást, habilitációt és rehabilitációt végeznek.

Szakirányok: logopédia (beszédalkalmassági vizsga kötelező) tanulásban akadályozottak pedagógiája, pszichopedagógia – szakiránypáros képzés formájában. Speciális ismeretkörök: állatasszisztált pedagógiai ismeretek; lovas alapismeretek; jelnyelv. A képzés gyakorlatorientált.

Elhelyezkedési lehetőséget korai fejlesztési intézmények, integráló óvodák és iskolák, közoktatási intézmények, gyógypedagógiai módszertani központok, a gyermekvédelem, a pedagógiai szakszolgáltatás intézményei és az egészségügy kínál.

 

"Az egyetemi évek, mind az oktatás és a kollégiumi élet is családi hangulatban teltek. Közvetlen oktatók, akik mindig segítőkészséggel fordultak a hallgatók felé."

(végzett gyógypedagógus hallgató)