Csecsemő- és kisgyermeknevelő BA

Menü megjelenítése

Csecsemő- és kisgyermeknevelő BA

Utolsó frissítés: 2023 november 10.

alapképzés • nappali és levelező tagozat • 6 félév

Programunk célja csecsemő- és kisgyermeknevelők képzése, akik tudásukat, képességeiket és attitűdjeiket tekintve alkalmasak a három év alatti gyermekek testi és pszichés szükségleteinek kielégítésére, nevelésére, fejlődésének segítésére. Átlátják a kisgyermeknevelés rendszerét, képesek a bölcsődében és más, a három év alatti korosztályt nevelő intézményben a kisgyermeknevelői feladatokat a szakmai kompetenciájuk alapján elvárható autonómiával és felelősséggel ellátni. Képesek a szakmai innovációra, a társadalmi szerepvállalásra, a folyamatos megújulásra és fejlődésre.

A képzésben résztvevők többek között a 0–5 éves gyermekek fejlődéséről, gondozásáról, neveléséről, játékáról, a máshogy fejlődő gyermekek korai fejlesztéséről, a családok támogatásáról, a kisgyermekeknek ajánlható mesékről, versekről, dalokról tanulhatnak, bepillantást kapnak a kisgyermeknevelés rendszerének működésébe, a kisgyermekkori kutatások új eredményeibe.

A jelentkezés feltétele sikeres beszédalkalmassági vizsga. A képzés gyakorlat­orientált.

Elhelyezkedési lehetőségek: mini-, családi-, munkahelyi bölcsődék, Biztos Kezdet Gyerekházak, háromévesnél fiatalabb gyermekek nevelését is vállaló óvodák (egységes óvoda-bölcsőde) és az alternatív kisgyermekellátási intézmények.

 

"Három évig voltam az egyetem hallgatója. Bár kezdetben eldöntöttem, hogy másik intézményben folytatom tanulmányaimat, ez nem sikerült, amit utólag cseppet sem bánok. Rengeteg pozitív élmény köt Kaposvárhoz, az egyetemhez, az oktatókhoz. Jó volt olyan emberektől tanulni, akik tisztelték a bennem buzgó motivációt és elhivatottságot, jó volt olyan intézménybe járni, ahol a problémáim meghallgatásra találtak és segítő kezet nyújtottak felém. Jó volt önmagamnak lenni, akit az oktatók megismernek a folyósón és nem csak egy diák voltam számukra a sok közül, nem csak egy arc a sok százból. Több év távlatából is bizalommal kereshetem egykori oktatóimat, akik emlékeznek rám, és segítőkészen támogatják tudományos előmenetelemet is. Az itt kapott tudás jó alapnak bizonyult a későbbi mesterképzés, sőt a doktori iskolába történő bejutás során is."

(Soós Evelin, csecsemő- és kisgyermeknevelő BA szak)