Tehetségpont

Tehetségpont

Utolsó frissítés: 2021 november 17.

A Neveléstudományi Intézet kiemelt kutatási területe a tehetséggondozás, célja: a tehetséggondozás történetének feltárása; tehetségek felismerése az óvodában, iskolában, a tehetségek korai fejlesztése; a felsőoktatásban történő tehetséggondozás fejlesztése a lehetőségek bővítése. A tudományos kutatás megszerettetése a hallgatókkal, a kutatói életre történő felkészítése; a tehetségfejlesztő tanácsadói rendszer kiépítése.

Az oktatók elméleti és módszertani tanácsaikkal segítik a partnerintézményekben folyó tehetségfejlesztő tevékenységet, a gyakorlati képzés elméleti vezetésén és az egyetemen történő irányításán kívül folyamatosan jelen vannak a képzési helyeken. A hallgatók minden évben eredményesen szerepelnek a tanítási versenyeken. Oktatóink évenként részt vesznek a szabadkai és az eszéki társintézményekben módszertani és a tehetségfejlesztés témában megrendezett konferenciákon. Bencéné dr. Fekete Anikó Andrea vezetésével történik a tehetséggondozás, az ifjú kutatói tehetségek felfedezése, és pályájuknak segítése, irányítása. 

A Gyakorló Óvodában intézetünk oktatója létrehozta a Pumukli óvodát, ahol saját módszerrel folyik a nyelvi tehetségek korai idegen nyelvi fejlesztése. Gyakorló intézményeink, egyetemünk oktatói és hallgatói közösen, szorosan együttműködve dolgoznak a tehetségfejlesztésben.
Kollégáink aktívan részt vesznek az általános és középiskolások tudományos munkájának támogatásában is, megyei és az országos döntőkben (KGYTK, TUDOK, OTDK) zsűritagként, valamint az írásbeli tudományos munkák bírálójaként.

2019. március 23-ával Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet kaptunk.

http://tehetseg.hu/tehetsegpont/tp-160-003-826