Bemutatkozás

Bemutatkozás

Utolsó frissítés: 2021 november 08.

Prof. Dr. Józsa Krisztián

A kaposvári pedagógusképzés gyökerei egészen a 19. századig nyúlnak vissza. A református felekezeti képzőnek induló, majd báró Eötvös József egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter által alapított állami intézmény 1869-ben kezdte meg működését. 1975-ben a tanítóképző intézetet főiskolává nyilvánították. 1982-től képzünk felsőfokú óvodapedagógusokat, és ugyanettől az évtől indult a gyógypedagógus-képzés is, majd 2014-től a csecsemő- és kisgyermeknevelő alapszak. A Kaposvári Egyetem 2000-ben a felsőoktatási integráció révén jött létre, amikor pedagógusképző intézményünk az Egyetem Pedagógiai Karává vált. 2020. augusztus 1-től a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Pedagógiai Karaként, majd 2021. február 1-től a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Neveléstudományi Intézeteként folytatjuk a munkánkat. Az Intézet az ország egyik legszebb egyetemi Campusának parkosított területén helyezkedik el, ahol jól felszerelt, a 21. századi kihívásoknak megfelelő előadótermekkel, könyvtárral, laborokkal, szemináriumi termekkel, sportcsarnokkal rendelkező épületben kapott helyet.

A Neveléstudományi Intézetnek vezető szerepe van a Dél-Dunántúl régió pedagógusképzésében, meghatározó arányban biztosítjuk a régió pedagógusainak az utánpótlását. A regionális funkció mellett az Intézet képzési portfóliója országos viszonylatban is kiemelkedő és egyedülálló. A pedagógusképzési területen elérhető szakok a koragyermekkori nevelés teljes palettáját kínálják. A kisgyermeknevelő, óvodapedagógus és tanító szakokkal lefedjük a 0‒12 éves gyermekek nevelésére-oktatására történő felkészítést, melyet kiegészít a minden életkori csoportot átölelő gyógypedagógia. Ezekre az alapszintű képzésekre neveléstudományi mesterképzés épül, továbbá számos pedagógus továbbképzési szak közül választhatnak az érdeklődők. A MATE Neveléstudományi Intézete az országban az egyetlen, ahol a koragyermekkorral és gyógypedagógiával foglalkozó összes pedagógusképzés és a ráépülő neveléstudományi mesterképzés is egy helyen megtalálható. A képzési kínálatunkkal összhangban az Intézet oktatóinak kutatásai elsősorban a koragyermekkora, a 0–12 éves korú gyermekek fejlesztési lehetőségeire és fejlesztési módszereire összpontosítanak. 

Pedagógusképzési hagyományaink arra köteleznek bennünket, hogy a köznevelés változásaira érzékenyen és rugalmasan reagáljunk, a felkészítés gyakorlatorientált jellegét megőrizzük, képzéseinket alkalmazott és fejlesztő kutatásokkal támogatva kiváló színvonalra törekedjünk. Munkánkat hallgatóközpontúság, családias légkör jellemzi. A Neveléstudományi Intézet vonzereje a szakmai tudás mellett a személyes kapcsolatok minőségében, a Campus barátságos légkörében rejlik.

Prof. Dr. Józsa Krisztián
intézetigazgató