Alapképzések

Alapképzések

Utolsó frissítés: 2021 november 29.

Csecsemő- és kisgyermeknevelő BA 

"Három évig voltam az egyetem hallgatója. Bár kezdetben eldöntöttem, hogy másik intézményben folytatom tanulmányaimat, ez nem sikerült, amit utólag cseppet sem bánok. Rengeteg pozitív élmény köt Kaposvárhoz, az egyetemhez, az oktatókhoz. Jó volt olyan emberektől tanulni, akik tisztelték a bennem buzgó motivációt és elhivatottságot, jó volt olyan intézménybe járni, ahol a problémáim meghallgatásra találtak és segítő kezet nyújtottak felém. Jó volt önmagamnak lenni, akit az oktatók megismernek a folyósón és nem csak egy diák voltam számukra a sok közül, nem csak egy arc a sok százból. Több év távlatából is bizalommal kereshetem egykori oktatóimat, akik emlékeznek rám, és segítőkészen támogatják tudományos előmenetelemet is. Az itt kapott tudás jó alapnak bizonyult a későbbi mesterképzés, sőt a doktori iskolába történő bejutás során is."

(Soós Evelin, csecsemő- és kisgyermeknevelő BA szak)

Gyógypedagógia BA

"Az egyetemi évek, mind az oktatás és a kollégiumi élet is családi hangulatban teltek. Közvetlen oktatók, akik mindig segítőkészséggel fordultak a hallgatók felé."

(végzett gyógypedagógus hallgató)

Óvodapedagógus BA

"Az alapképzés elvégzése után nem volt kérdés, hogy mesterképzésre is erre az egyetemre jelentkezzek. Ami miatt én mindenképpen ide szerettem volna jönni, illetve nagyon örülök, hogy ide jöttem, az a tanárok miatt volt, ugyanis nagyon jó tanáraim voltak. Nagyon profi órákat láttam és nem volt jellemző az, hogy száraz lett volna az óra vagy monoton, hanem interaktív volt, változatos, gyakorlatias, úgyhogy én nagyon meg voltam elégedve a képzéssel. Ha most kellene választanom, akkor is ugyanide jönnék. Nagyon jellemző erre az egyetemre, hogy családias és a tanárok is rengeteget segítenek. Bármilyen problémánk volt rögtön fordulhattunk hozzájuk, rögtön kaptunk választ és úgy gondolom, hogy egy nagy család voltunk, és öröm volt mindennap bejárni!"

(Keresztes Viktória, végzett óvodapedagógus, jelenleg neveléstudomány Ma szakos hallgató)

Tanító BA

"Két szakot is elvégeztem a jogelőd pedagógiai karon. Tanítóként és közoktatási vezetőként csak pozitívan tudok nyilatkozni a kaposvári képzésekről. A családias légkör, az emberközpontúság és magas oktatói színvonal jellemzi leginkább az egyetemet. Ha egy jó hangulatú, hallgatóbarát és szakmailag is elismert felsőoktatási intézményt szeretnél választani, Kaposvárt mindig jó szívvel ajánlom!"

(Léner Péter, végzett tanító szakos hallgató)

"Ha azt mondom, hogy életem legszebb négy éve, akkor az nagyon klisés lenne, de ezt a klisét kell használnom. A legjobb barátaimat, a legszebb emlékeimet, a legtanulságosabb időszakomat köszönhetem a MATE Neveléstudományi Intézetében (korábban Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar) eltöltött időszaknak. A vizsgaidőszak nehézségei homályosak most már, hisz visszaemlékezni arra, amikor együtt karácsonyoztunk, bográcsoztunk a barátaimmal nyilván kellemesebb, mint a szigorlatot megelőző napi 8 órás tanulásra gondolni. Amikor 2015-ben beléptem az Egyetem kapuján nem tudtam, hogy eszik vagy isszák az egyetemista létet. Mi az a szorgalmi időszak? Mi az a vizsgaidőszak? Kollégistának lenni? Hírből sem hallottam. Az első fél évben két Michelin-csillagos ételt tudtam tökélyre fejleszteni; a rántottát és a zacskós levest. De negyedév végére már közösen sütöttük a süteményeket, főztük az ebédet a barátaimmal. Persze, az éjszakába nyúló tanulás, az óratervezet írás vagy a "segíts ezt még kivágni" kezdetű mondatok este fél 11-kor a koliszobában is igazán maradandó emlékek, de tanáraim, oktatóim embersége, tudása és lelkiismeretes munkája engem is arra sarkallt, hogy legyek olyan, mint ők. Legyek bátor, kimondani, amit gondolok, mert ugye "nincs rossz válasz". Merjek kérdést feltenni, ha valamit nem értek. Legyek türelmes, kitartó és alázatos a szakmámban. Legyek merész újat mutatni. Tanítónak lenni több, mint bemenni egy osztályba és leadni az anyagot. Több, mint dolgozatot íratni. Ezt pedig mind az Egyetemen tanultam meg."

(Czérna Gertrúd, végzett tanító szakos, jelenleg gyógypedagógus BA szakos hallgató)